World Cup Tasters Championship 2022

Máme 9. místo na světě v Cup Tastingu!

Naše Efi vyhrála český Cup Tasting, díky tomu jsme měli v červnu čest reprezentovat Českou republiku na svěťáku, aka World Cup Taster Championship v Miláně. O tom, jak probíhaly přípravy i samotná soutěž, je tento článek. Cup Tasting představuje jednu z kávových disciplín, která spočívá v ochutnávání kávy. O výsledku rozhoduje, zda soutěžící dokáže v rámci trojice káv určit dvě stejné a jednu odlišnou. Hraje se tedy na přesnost a rychlost. 

Na české mistrovství jsme se připravovali jako team. V rámci našeho interního "senzorického jara," jak říkáme několika týdnům v roce, kdy se zaměřujeme na chutě, ochutnáváme a trénujeme senzoriku. Takže bych řekla jsme jeli připravení. Efi nejlépe a se skvělým výkonem ve finále ji ozdobil titlul Czech Cup Taster Champion 2022. (za fotky díky Spolku Sca ČR)

Měli jsme hodně velkou radost, a začli jsme hned zjišťovat, co vlasně obnáší jet na svěťák. Do Milána zbývaly čtyři týdny, takže trénink musel být rychlý a efektivní. Vrhli jsme se do něj s plnou rychlostí. Strategie byla cílené ochutnávání co nejvíce různých káv v různých kombinacích. Vytáhli jsme své tréninkové poznámky, zjistili v čem Efi chybovala v Liberci, objednali jsme spoustu kafíček a třikrát týdně po zavíračce jsme trénovali. Jednou na rychlost, jednou na přesnost, jednotlivé kafíčkové země, zpracování ve všech kombinací tak, aby to bylo nejpestřejší. Na některé z tréninků se k nám přidali naši zákazníci nebo kamarádi.

Oproti dalším kávovým soutěžím (Barista, Brewers Cup nebo Coffee in Good spirits), ve kterých pracujete s vlastní kávou a její prezentací, na Cup Tasting musíte být nachystaní na všechno, každé kolo začínáte od nuly, jakákoli alergie nebo drobná rýma vás v podstatě vyřadí ze soutěže. Na druhou stranu vybavení Cup Tastera čítá lžíci, plivátko a láhev na vodu, takže na cestu na svěťák stačilo příruční zavazadlo :). 

V předvečer prvního kola soutěže, jsme odletěly do Milána, kam jsme dorazily až po několika úmorných hodinách na letišti navíc. Plán jet brzo odpoledne, dát si kafíčko a chill před soutěží, nevyšel, aktuální letecká situace způsobila, že jsme dojely až před půlnocí. 

Efi brzo ráno jela na informační setkání pro soutěžící, který se ukázal být velmi krátký, čímž jsme získali pár volných hodin před první kolem soutěže. Cup Tasting totiž probíhá po kolech - v prvním kole soutěží všichni soutěžící, šestnáct nejlepších postupuje do čtvrtfinále, do semifinále osm a ve finále se utká finální čtveřice.

V získaném čase, jsme zašly prozkoumat místní specialty coffee scénu a dát si ranní dávku kofeinu do Orsonero coffee. Tam jsme potkali pravděpodobně všechny coffee people of Milano.

Efi soutěžila v předposledním kole, šla na řadu až v 12:45. To může být výhoda i ne. Víte, co vás čeká a jaké skóre vám pravděpodobně zajistí postup do dalšího kola. Ale současně čekáte dlouho, než přijdete na řadu a to může být dost stresující. A co si budeme povídat, udržet nervy a soustředení na uzdě je hlavním předpokladem úspěchu na stagi.

Ze soutěžících, které jsme viděly, bylo jasné, že tohle kolo bude těžké. Před posledními osmi soutěžícími padly zatím pouze dvě osmičky (tedy plné skóre) a průměrný čas se točil kolem sedmi minut. Nervozita, ta moje hlavně, se dala krájet. Po napínavém kole Efi skončila s pěti uhodnutými body a časem 7:26. To ji zařadilo na aktuální 15. místo. No, co si budeme povídat, nervy nemohly být větší. Vše záleželo na poslední čtveřici soutěžících. Tam padla osmička a za chvíli bylo pravděpodobné, že Efi bude buď první pod pomyslnou čarou postupu nebo první nad čarou. Jenže se zasekl systém výsledků, takže nic nebylo jisté oficiálně a trvalo pár minut, které se mi zdály jako celá věčnost, než se staly výsledky oficiální. A pak se objevila výsledovka - šestnácté místo a zítra čau ve čtvrtfinále. No tak jó!

Koukli jsme na kousek Coffee in Good spirits, pozdravili pár kamarádů, ale zásadní plán byl se na zítřek zkoncentrovat, dospat a dát si těstoviny. Cestou jsme to střihli přes centrum Milána, nastoupili jsme do krásné staré tramvaje, která nás dovezla až přímo ke Starbucks Reserve, prý must see, říkali. Zdržím se delšího komentáře, asi rozumím tomu, že to pro někoho může být zážitek, ale je to postavené jako mega turistické místo pro davy lidí, tudíž je to takové naprosto zbytečné místo, je to něco na úrovni aquapark :D Tady jsou dvě fotky, ať tam vy zbytečně nemusíte.

Rychlý cut na další den. Čtvrtfinále před námi, takže náš čekaly jen čtyři čtveřice soutěžících. Čtvrtfinále vypadalo dost jinak, výsledky byly rychlejší a přesnější. 

Taky na Efi šlo vidět, že je mnohem klidnější. Se skórem 6 a časem 5:39 to nevypadalo špatně, ale zase jsme musely čekat až do poslední minuty, jak to dopadne. A to tentokrát bylo taky těsné, osmé postupové místo uniklo o pár vteřin, takže končíme super spokojený s celkovým 9. místem. Dojmy od Efi a její postřehy najdete zde (link na rozhovor). Kuba Smolka nám namíchal drink na přípitek, další negroni padlo v Baru Luce - což je bar, který navrhl Wes Anderson. Taky turistické místo, ale in a cool way.

Tak tak. Získali jsme tak prostor kouknout na samotný veletrh, světové soutěže jsou vždy součástí velkého eventu World of Coffee, kde se prezentují nejnovější technologie, představují se producenti, pražírny anebo můžete jít na zajímavé přednášky. To nás bavilo.

V sobotu jsme ještě stihly finále cup tastingu, kam postoupili čtyři sympaťáci. Heongwan Moon z Jižní Korey, který s naprosto suverénní osmičkou ve finále vyhrál. Na druhém místě Jaco Chu z Hong Kongu, na třetím Heli Santiago z Kolumbie a bramboru získal Denés Rajmond z Německa.

Příští svěťák proběhne v červnu (22-24) na World of Coffee v Aténách v Řecku, tak pokud budete chtít svou dovolenou spojit s kafíčkem, určitě si udělejte výlet, myslím, že to stojí za návštěvu. A třeba bude Efi zase soutěžit.

Tak díky za pozornost a příště čau!

Useful links:

Sdílej článek: