Rozhovor s Efi o Mistrovství světa v Cup Tastingu.
Červenec 27, 2022
Post o tom, jaké to v Miláně bylo, si můžete přečíst zde. Tentokrát jsme vyzpovídali star celé soutěže, Efi, jaká byla soutěž z jejího pohledu. Efi většinou vídáte v kavárně, na fotkách málokdy, nerada je centrem pozornosti. Myslíme ale, že 9. místo na světě si spotlight zaslouží. Tak jdeme na to!
Efi, máš za sebou dvě úspěšné soutěže. Výhru českého mistrovství a pak 9. místo na svěťáku v Cup Tastingu. Dokážeš porovnat, jaký pro tebe bylo soutěžit na obou soutěžích?
Řekla bych, že jsem na svěťáku byla rozhodně více nervózní. Nevím, zda to bylo tím, že jsem soutěžila vždy až v předposledním kole a viděla před sebou ostatní soutěžící, ale v Liberci jsem byla rozhodně více v klidu. Anebo jsem jen byla ještě v polospánku když jsme soutěžili brzo ráno :D.
A teď ke svěťáku. Jaké byly kávy na soutěži a celkový vibe?
Bylo to fakt velký, nečekala bych, že se přijde tolik lidí dívat na to jak srkáme kávu. Ale i přesto, že to bylo velký a Cup Tasting je podle mně nejvíc 'sportovní' soutěž, tak všichni soutěžící byli milí a nikdo si tam nehonil ego.
Kávy byly dobré, tím myslím roast. Slyšela jsem od předchozích soutéžících, jak se mám připravit na to nejhorší, že to bude určitě tmavě praženo a nic neucítím. Tento rok tomu tak nebylo.
V prvním kole jsem byla lehce zaskočena, když i u třetího setu byly všechny vzorky hodně fermentované. Chuť fermentu bych popsala jako když si dáte dlouho vyzrálé kimchi a následně doplněné ovocností, kořením nebo trochou čokoládových tónů. Prvotní kick fermentace překryje všechnu ostatní chuť, takže to vyžadovalo fakt hodně koncentrace rozpoznat rozdíl. Proto taky měla většina soutěžících čas kolem sedmi minut v prvním kole. Ngl (not gonna lie) bylo to fakt těžký. Difficulty level byl stejný jako ve finále v Liberci, ale třešničkou na dortu byla zkvašená káva, prostě mňam :D.
Druhé kolo jsem už viděla u předchozích soutěžících, že jsou vzorky o něco lehčí, všichni měli rychlejší čas a šlo vidět, že si také byli o něco více jistí. Promytá káva se podle mě rozpoznává o něco jednodušeji.
Když jsi odjížděla do Milána, měla jsi cíl, představu, jaké umístění pro tebe bude úspěch? S jakou strategií jsi odjížděla? A použila jsi ji, nebo jsi improvizovala?
V Liberci byla "strategie" na první dobrou, vysrkej a vyřaď. Do Milána jsem jela s tím, že půjdu na přesnost, ikdyž bude čas trochu delší.
Nikdy jsem nebyla soutěživá, takže než abych si řekla že musím skončit na takovém či oném místě, tak se snažím do toho dát všechno, co umím a výsledek tomu bude odpovídat. Samozřejmě už to nebyl jen víkendový výlet do Liberce, kam jsme si jeli zasoutěžit a případně se opít, kdybychom nepostoupili, v Miláně bylo cílem se dostat do dalšího kola, aby naše energie a čas, kterou jsme dali do tréninku nebyla promarněná.
Jaké byly tvé bezprostřední pocity po soutěži? Motivovala tě soutěž?
Ngl, byla jsem trochu bitter. Přestože jsem si nedala žádný cíl na jakém místě bych chtěla skončit, vidět své jméno první pod čarou trochu zabolí. Deváté místo je super umístění, ale když víte, že osmé postupuje do semifinále, tak jsem z toho byla trochu rozhořčená a zklamaná. Věděla jsem, že to tam mohlo být a mohla jsem si zasoutěžit ještě jedno kolo. Ale stalo se. Určitě mě to v daný moment motivovalo zkusit to znovu další rok, but that's only in the heat of the moment. Uvidíme jak se budu cítit příští rok, probojovat se 52 soutěžícími v Česku není easy, hlavně když jsme všichni na podobné úrovni.
Inspirovali mě ostatní soutěžící, když vidíte jak jsou klidní a soustředění. V tom bych se chtěla taky zlepšit.
Jak probíhala tvá příprava?
Příprava byla intenzivní, chvílemi dosti náročná. Trénovat jsme začali po přípravě a oslavě jenovských narozenin, což vycházelo cca na měsíc před soutěží. Prvně jsme se zaměřili na kategorii, ve které jsem chybovala nejčastěji na českém Cup Tastingu, což byly promyté Etiopie. Dohromady jsme měli asi deset různých vzorků Etiopií od různých pražíren, šest z nich byly promyté, jedna honey a zbytek natural. Tím jsme začali trénovat. Nejdříve jako cupping, zda poznám rozdíl mezi jednotlivými vzorky. Na dalším tréninku jsme z nich udělali batche a trénovali jsme triangulace.
Co si bedeme, na začátku to byla tragédie. Člověk je dojebanej, protože má dobře čtyři z osmi. S dalším tréninkem se to posunulo na sedm nebo osm. Následně jsme trénovali podle oblastí, Afrika, Střední a Jižní Amerika. Vždycky byla na stole sestava z jedné oblasti. Říkám vám, když máte celý stůl jen Afriky, není to tak jasný, jak si představujete. Promytá rwanda, která by mohla být i promytá etiopie. Nebo pak dvě promyté rwandy vedle sebe s minimálním rozdílem v chuti, dalo to zabrat. Nejnáročnější pro mě byla Střední a Jižní Amerika. Ano, byly tam originy, které jsou super a chutnají mi (pozn. Afrika), ale když se stůl skládá primárně z Brazílií, El Salvadoru nebo Guatemaly, tak to bylo strašný. Kromě toho, že jsem byla dojebaná z toho, že mám dvě dobře, tak mi to ani nechutnalo. A čím míň vám to chutná, tím méně to chcete pít. Samozřejmě další trénink už jsem měla výsledky šest a sedm a cítila se lépe, ale občas mi natahovalo ze všeho toho kafe.
Kdyby ses připravovala znovu, je něco, co bys zpětně nebo příště udělala jinak?
Kdybych měla znovu trénovat na svěťák, asi bych jednotlivé sessions udělala víc private mimo kavárenský provoz. Dny kdy jsme měli trénink večer po provozu byly lepší na koncentraci, nikdo nás nerušil a měli jsme klid na všechno. Trénovat v provozu vás připraví na ruch, který vás čeká na eventu, ale zároveň vás to trochu ruší a koncentrace není 150%. Taky bych si příště přidala stůl fermentů a naturálů. Na to jsem, upřímně, nebyla ready :D.
Btw v doubleshot podcastu jsem říkala, že nepotřebujete coache na Cup Tasting prep. Za tím si z části stále stojím. Když víte, na co se během tréninku zaměřit a co chcete sami za sebe trénovat, tak coach není potřeba. Je ale fajn mít při ruce člověka, který vám se vším pomůže, nachystat všechny batche, sestavit kombinace vzorků a když je to kreativní člověk jako naše Hanče, tak vám to i zpestří a ve warm up kole vymyslí nějakou srandu! :)
Kromě soutěží v Miláně probíhal i veletrh World of Coffee, co si pod tím máme představit? Jaký máš dojmy z něj?
Je to velká výstava pražíren, producentů a strojů. Všechno, co byste tak mohli potřebovat do provozu, najdete na jednom místě. Ale hlavně tam potkáte spoustu zajímavých lidí, které jste předtím znali jen jako jméno z emailu a nebo z fotek na instagramu, se všema máte tu možnost si popovídat, případně pozdravit ty, se kterýma jste se dlouho neviděli. :)
Btw kromě kávy tam rozdávají i drinky, přece musíte ukázat, že kromě kávy můžete využít stroje i na jiný výrobek. :D Event za mě 10/10 haha, moc dobrý!
A co Miláno? Co tě bavilo? Zaujalo?
Specialty coffee espresso a batch za 1.80 EUR a cappuccino za 2 EURA! Byla jsem nadšená z těchto cen. :D Jídlo bylo všude dobré a nemuseli jsme hledat žádná osvědčená místa a mohli vejít kamkoliv. Zaujal mě i servis všude, všichni byli dost takoví sharp, ale zároveň jste to brali jako done deal a neberete si to nijak špatně, ani extra charge za table service. Reálně všechno o čem jsme se bavili v práci, že dává smysl mít, Italové už mají a praktikují a bere se to jako samozřejmost.
Jak se ti líbilo samotný město? Co nemáme vynechat, až tam pojedeme?
Bylo teplo, jedno velký minus. Ale kde teď není :D
Mají skvělou dopravní infrastrukturu, spoustu možností a spojů, které můžete využít. Z jedné stanice do druhé to netrvalo déle jak dvě minuty a všude bylo AC (klimatizace).
Doporučuji Fondazione Prada, galerii moderního umění. Skládá se ze tří budov, z jedné máte krásný výhled na celé Miláno. Součástí objektu je i Bar Luce - navržený Wes Anderssonem, super cool tourist spot, kde vás jeden drink bude stát stejně jako vstup do galerie.
e/n enoteca naturale, to je vinárna a vinotéka s naturálními víny. Bohužel jsme nemohli jít dovnitř, protože měli private party, ale zahrádka byla krásná a věřím, že víno taky. Kousek od enotecy je také kanál, kde je spoustu barů a restaurací. Za nás spíše tourist spot, ale najdete i méně zaplněné bary v zákoutích.