Rekapitulace roku 22

Uplynulý rok přinesl tolik různých událostí, že jsem se jeho průběh rozhodli s vámi - možná trochu terapeuticky - sdílet. Pojďte si s námi projet, co všechno se v roce 2022 událo v café jen i mimo něj. První fotka budiž vám návodem, jak se ke čtení níže vybavit.

LEDEN

Systém máme v Jenu rádi a leden je pravidelně měsícem plánování, pro ten loňský to platilo dvojnásobně! Snažili jsme se posunout seniorské role a zefektivnit naši agendu, které není málo. Chris dostal pod křídla práci s produktem a Barča oficiálně zaštítila náš backoffice. A ač nám to přijde jako světelné roky dávno, v lednu pořád řádil covid - takže se testovalo & meetingovalo online.

ÚNOR

Zakončení Mléčného měsíce jsme kvůli vánoční vytíženosti museli posunout na únor. Pozvali jsme na Milk Battle Marťu a Míšu, tehdejší ex-Jeny, které to všem natřely i bez intenzivního tréninku a staly se šampiónkami roku 2021.

V únoru jsme spustili také první hiring roku - za kuchyňskou Veru nastoupila Majda. Tehdy ještě nikdo z nás nečekal, že personálně to bude tak náročný rok. Na fotce Bety&Domča vyhlíží nové členy do týmu. :D 
  

BŘEZEN

Březen byl měsíc eventů. Na Baristovi roku jsme působili na více frontách. Náš side projekt - Svačina - tu měl stánek s koláči a dalším sladkým z naší produkce. Hanka pomáhala s organizací dobrovolníků a Efi si poprvé vyzkoušela porotcování. 

Po skoro 3 letech jsme měli v Jenu další kitchen pop-up - tentokrát pod vedením hostujícího Honzy & naší Efi. Ti si připravili tříchodové fusion brunch menu, které doplňovalo signature drink, víno, limonáda a speciální playlist vytvořený Efi. Celá akce měla skvělé ohlasy a my už se těšíme na další! 

V březnu přišel každoroční sezónní struggle - povolení předzahrádky. Chvíli to vypadalo, že sezení letos na Kodaňské ani nebude, ale po spoustě emailech, hovorů a stresu se Domča konečně dočkala schválení. Dobrá zpráve je, že na rok 2023 už máme zahrádku schválenou, a to do prosince! 

DUBEN

Každý rok máme v Jenu senzorické jaro - měsíc, kdy se zaměřujeme na všechno kolem senzoriky. Tento rok jsme to pojali jako měsíc ochutnávání - každý týden nám Hanka nachystala nové triangulační cvičení, blind cuppingy, kde jsme měli uhodnout nejen origin a zpracování, ale i farmu odkud káva pochází. Poprvé nás navštívila Anička Marková jako školitel a spolu jsme si prošli defekty v zeleném zrnu - samozřejmě i jak chutnají, mňam!! Senzorické jaro zakončuje interní Cup Tasting Game - letošním šampiónem se stala Efi, je tudíž double-šampiónem, protože vyhrála i Cup Tasting soutěž v Liberci! :D Jako podnik, který vždy skončil na druhém nebo třetím místě v soutěžení jsme z toho měli extra radost a měli tu čest se zúčastnit světového eventu. 

V dubnu nás opustila Verunka, která strávila s Jenem krásných 6 let. Jejím posledním velkým projektem byla realizace velikonočního menu & vaječňáku. Všichni jsme se s ní rozloučili v Las Adelitas, kde jsme také zavzpomínali, jak se tam za starých časů chodilo na Ladies Night - aneb margarita za 89Kč! Na rozlučce nechyběli ani ex-jenové, kteří nás přijeli navštívit nejen z jiných koutů Prahy, ale také z Kanady.
  

KVĚTEN

Květen pro nás znamená jediné - oslava jenovských narozenin. Tentokrát 9! A vše ve velkém stylu - společně s Kubou z Falkona jsme připravili pivo Cascara Sour a dva dny jej čepovali v kavárně, k němu jsme napárovali super narozeninové snídaňové menu, v kooperaci s HasBeanem jsme měli další limitku superkafíčka, ke kterému Efi vytvořila nejvíc cute design. Naši baristé a kuchařky převzali také na týden instagram a vy jste se tak mohli dozvědět spoustu věcí o lidech, co vám denně připravují kafíčko&koláče. Narozeninový týden vyvrcholil sobotní venkovní oslavou, na které byly tři epické dorty od Lucie.

Náš bar dostal k 9. narozeninám puqpress, který jsme si přáli, a do officu jsme si pořídili gauč. Progres nezastavíš.

ČERVEN

Po náročném květnu následoval super intenzivní červen ve znamení kafíčka! Naše Efi se totiž připravovala na mistrovství v cuptastingu v Milaně, kam postoupila jako vítěz národního kola. Hanka její přípravu vedla a společně vytvořily super duo, které se pak vydalo do Milána.

Miláno bylo super - město je plné zajímavých gastro míst kam zavítat, těstoviny byly všude top strop & aldente nabírá v Itošce úplně jiný rozměr. Na eventu jsme se také bavily - s lidma, které jsme znaly a nebo poznaly nově a vyzkoušeli si všechny drahé stroje a vychytávky 21. století, které nás zajímají, ale pro které nemáme žádné využití u nás v Jenu.
Podrobnosti o našem výletě do Milána si můžete přečíst tady.  

Nahodili jsme nové zábavné letní snídaňové menu, kde jak v týmu říkáme - jsou poprvé míchačky, ze kterých máme radost - do týmu se nám vrátila na léto střela Kája a naopak náše Eli se odstěhovala do Ostravy. Tímto jim oběma máváme. <3

ČERVENEC

V červenci jsme zpomalili - dětem začaly prázdniny, my se střídáme na dovolených a celkově jsme najeli na mood 'take it slow.' 

Vrátila se k nám Míša, která si převzala agendu po Eli a je naší nynější HR & happiness mng. <3 

Větším projektem byly Falkon narozeniny, kdy nás Kuba oslovil, zda bychom nechtěli mít stánek na jejich oslavě. Po předchozí kolaboraci, která nás moc bavila, jsme na to kývli. Část týmu sbalila věci a odjela do Holešovic dělat Jenovský pop-up - nechyběly ani koláče a brunchová jídla k pivu. Na oplátku jsme dostali unlimited konzumaci piva na oslavě - jsme zodpovědní a nezbořili jsme se! 

SRPEN

V této fázi jste si už asi všimli, že to byl personálně velice náročný rok. Míša s Domčou & Hankou měly jeden pohovor za druhým, abychom nahirovali dost zaměstnanců než nás Hanka opustí na sůj gap year. 

Do týmu přišla Marťa, která nám připomínala naši původní Marťu a Pája, který doplňuje nynější tým mladou naivní energií, která nám už občas schází. V neposlední řadě se přidala paní Olga. Velice sympatická a milá paní, která se stará o čistotu & well-being kavárenského prostoru a která nám umožnila prodloužit otvíračku. <3 

Abychom vybalancovali náročné období něčím pozitivním, odjeli jsme s celým týmem na field trip do Brna. Dva dny jsme obráželi brněnskou gastro scénu, podívali se na vilu Tugendhat a vyšlapali kopec na Petrov. Sezónu irksých jsme začali už v srpnu v brněnském Monogramu!

Jak vidíte na první foto - Efi nic nedělá a jen existuje v prostorách Jena :D

ZÁŘÍ

V září začala škola a po dvou měsících pohody jsme se vrátili zpět do našeho tempa. Nebyl by to Jen, kdyby se u nás nic nedělo a tak jsme na Hančin popud udělat tématický týden zrealizovali ten Brněnský. Brno on the grinder, Brno foods, Brno drinks, Brno slang, Brno, Brno, Brno! Jako třešnička na dortu byl Adam Obrátil z Industry, který se chytl našeho random callu do vzduchu a přijel na dvouhodinovou hostovačku za marzocco ve Vršovicích. <3 Aby toho Brna nebylo málo, na konci měsíce se Chris s Efi vypravili na víkend opět do Brna na kávovou konferenci Wave, kterou mají pod palcem právě Adam & Petra z Industry.  

Rouzloučili jsme se s Hankou, která si vzala gap year z kavárenského provozu a vydala se za vlastním dobrodružstvím. Následovala ji Bety, náš věčný benjamínek, která se tu po třech letech v Praze moc nezabydlela a vrátila se zpět na sever. Občas ji v Jenu ještě zahlídnete když se staví na kafíčko a nebo na týmový oběd a pomůže s úklidem.

Bylo také načase svolat all-staff meeting a připravit se na nastávající year-end business. Řekli jsme si na čem stojí náš podnik, jak můžeme zefektivnit naši práci a hlavně přemýšlet ekonomicky. :) 

ŘÍJEN

Říjen byl zaměřený na provoz a technologie - Chris řešil nekonečnou opravu myčky (sranda stranou - je to druhá nejdůležitější technologie provozu), přešli jsme na větší batch brew maker, dorazily nám dva nové stoly a barové židle.

Celý měsíc probíhal Month of milk - vzdělávání baristů ve všem ohledně mléka - technika, vizuál, alternativní mléka, teplota… Každý týden nám Efi nachystala oblast a úkoly, kterým jsme se věnovali. Month of milk slouží jak k individuálnímu rozvoji baristů, tak k týmové kalibraci.

No a hlavní změnou byla změna otevírací doby do 18h, čas na skleničku a kafíčko i po cestě z práce.

LISTOPAD

Závěr Mléčného měsíce je vždy interní Milk Battle - a ten letošní byl záludný - prověřil naši rychlost i techniku. Vítězem se stal Chris a převzal putovní zlatou konvičku!

Kuchyň celý listopad vlastně chystá Vánoce - ladil se recept na vánočku, peklo cukroví a také se chystalo menu na prodloužený víkend Oldies but goldies. Krupičná kaše strikes back, kdo jste ji stihl? Kuchyňský tým se navíc rozrostl o Sáru, z čehož máme velkou radost!

Beáta z Plevelu nám zase vyzdobila kavárnu smrkovými girlandami a v kavárně to chvíli vonělo jako v lese.

Office v Norské dostal nové regály a proběhla důkladná re-organizace tak, aby se tam vešly všechny vánoční zásoby.

PROSINEC

Na Vánoce jsme se začali mentálně i prakticky připravovat už v září, takže letošní prosinec nám šel jako po másle! Jenovský merch se rozrostl o nejvíc fun ponožky s kafíčkovou tématikou, máme radost, že vás baví stejně jako nás. Dorazila nová várka mikin, které pod stromečkem našly nové majitele a po dvou letech se nám podařilo vygravírovat termosky Frank Green ve všech šílených barvách. Snědlo se bambilion vánoček a kuchyňské holky umíchaly přes 90 kilo vaječnáku.

Vánoční superkafíčko chutnalo jako champagne a grafiku mu vytvořil Patrik Antczak a na našem instagramu blikaly zábavné vánoční gify z dílny naší Efi.

Bára zabalila spoustu balíčků s našimi produkty, které jste si oblíbili jako firemní dárky, adventní neděle byly již tradičně otevřené a svařák tekl proudem.

Tým oslavil konec roku vánočním večírkem na pizza workshopu u Maškrtnice a taky firemními vánočními prázdninami, které letos začaly už 22. prosince.

Uf, tak to by bylo všechno. Taky už se těšíte, co přinese rok 2023? Stay tuned!

domča & efi & bára

Sdílej článek: