VÁNOČNÍ SUPERKAFÍČKO

JAK VZNIKÁ EDICE SUPERKAFÍČKA?

vánoční nebo jakákoliv jiná edice superkafíčka se neobejde bez předchozího plánování a komunikace s naší dvorní pražírnou hasbean. v tomto článku se můžete dočíst jak taková kolaborace funguje a co všechno stojí za tím mít v poličce v kavárně custom made balíčky.

celý proces se rozjíždí dva až tři měsíce dopředu (ideálně tři), kdy oslovíme hlavního pražiče hasbeanu Rolanda, jestli by pro nás neměl nějaké kafíčko, od kterého bychom si mohli koupit celý lot a prodávat jako exkluzivní edici u nás v Jenu. většinou se jedná o menší sklizně a trochu dražší zrno - což může být dané originem, odrůdou či zpracováním - možností je více. :) 

na základě našich preferencí nám Roland pošle seznam kafíček, které ochutnal během svých cest a nebo která má jako vzorky v pražírně. my se rozhodneme, co ze seznamu nám připadá nejzajímavější a během dalšího měsíce, kdy dorazí do pražírny nové sklizně, nám hasbean pošle upražené vzorky k ochutnání. 

vzorky dorazily! který vyhraje?

v kavárně už následuje rutina - jeden z nás (většinou já, efi :D) nachystá blind cupping, tzn. že neřekne a neukáže ostatním, co se ochutnává, aby byly názory co nejvíce objektivní. každý z nás si napíše / řekne svoje poznámky  - od aroma až po chuťové charaktery ve studené kávě a pak už se jen vybere jeden ze dvou až čtyř vzorků. když jste v týmu, jako je ten náš, kde má každý svůj názor, občas je to rozhodování trochu těžší. naštěstí u kafíčka jsme skvěle zkalibrovaní a nemohou tedy nastat žádné rozpory! pokud ano, můj & chrisův hlas mají 1.5 bodů. :D

 

po výběru zrnek je na řadě vizuál etikety, to je práce spíše individuální než týmová.

 

prvně je třeba najít ilustrátora. pro letošní edici jsme vybrali Patrika Antczaka, jehož práce se nám líbí a oslovili ho, zda by s námi chtěl spolupracovat na tomto projektu. je dobré si na začátku určit budget & deadline, ať obě strany vědí na čem stojí. :) 

 

zadání vzhledu etikety by mělo být v korelaci s chuťovým profilem a tématikou superkafíčka. pro letošek jsme chtěli zvířátko zasazené do vánočního prostředí. ideálně takové, které je specifické pro daný region. protože letošní zrnka mají v chuti charaktery champagne, přála jsem si, aby to zvířátko drželo / popíjelo skleničku bublin. kromě naznačení chuťového profilu by to mělo dodat obalu sváteční mood, ale nepůsobit nuceně a kýčovitě. 

ilustrace se pak použije nejen na na etiketu 250G balíčku, ale i jako vánoční pohlednice pro zákazníky a také nesmí chybět samolepka samotného zvířátka - pro všechny milovníky a sběratele hezkých a roztomilých samolepek jako jsem já! :D 

  

rozměry etikety

etiketa je ready!

celý tento proces zní strašně zábavně a vcelku jednoduše. ale to jen dokud se nedostane k fázi - pytlíkování, nacenění & launch. 

balení není žádná rocket science, ale je to činnost, která zabere spoustu času & manuální práce alespoň dvou zaměstnanců. práce je většinou rozdělena na tři stanice - lepení etiket na jednotlivé pytlíky, vážení zrn & tavení hotových pytlíků. 

v finální ceně superkafíčka je pak třeba zohlednit každý výše uvedený krok - cena zrna, cena za ilustraci, cena za tisk a naše práce. :) řeknu vám, je to zábava. 

launch už je pak easy - nafotíte obsah, upravíte ho do formátu, který chcete sdílet a napíšete super dlouhý blogpost o superkafíčku! :D 

tahle zrnka dostane někdo z vás:)

A VÁNOČNÍ SUPERKAFÍČKO je v prodeji! Tento rok jsme si vybrali El Salvador San José Elefante. Čisté, elegantní kafíčko připomínající champagne. Se svěžími tóny zelených jablek, bílého vína a tmavé čokolády na závěr. Pitelné, ale zároveň slavnostní, ideální ke svátečnímu stolu. :) 

efi