Podzimní snídaně 2022

Co nového na Jenovském menu?

Září je vždy měsíc, kdy se toho děje hodně a kdy je navíc s přicházejícím podzimem třeba vyměnit menu a naladit se na chladnější dny. Chci vám představit naše nové snídaně, ze kterých mám radost, neb hrají podzimními barvami a jsou mezi nimi moji oblíbenci! Tak to vezmem popořádku.

Míchaná vajíčka - nesmí chybět na žádném našem snídaňovém menu a přitom je to vždycky největší oříšek. Nechceme totiž, aby to byla nuda! Aktuální verze “míchaček” mi dělá radost, neb vyhrála ta s pomazánkou z pečených paprik a nejlepšího tvarohu ze Struh. Je to taková hodně vyladěná budapešť, která funguje skvěle s naším toasťákem. Slaná granola zůstala, ale přidali jsme do ní chili. Vše doplňuje dýňový olej a spicy klíčky mizuny. A vajíčka? V Jenu používáme odjakživa vajíčka od pana Kubáta, na které nedám dopustit.

Náš french toast netřeba představovat, je to jedna z nejoblíbenějších snídaní jak v týmu, tak mezi zákazníky. Základem jsou loupáky, banánové pyré, kokosové mléko, vanilkový cukr, vejce a spousta kokosu. Po upečení je na talíři v kombinaci s lehkým a svěžím mučenkovým krémem a mascarpone. Finiš je pak doladěný mým oblíbeným mátovým cukrem. Možná se tváří nevinně, ale je to promyšlená snídaně, která je s námi už roky a teď tedy k radosti všech i na denním menu.

Na ovesné kaše a granoly si potrpíme. Snídáme je všichni v týmu a shodnout se na konkrétní verzi stojí vždycky trochu úsilí, neb každý má názor na stupeň sladkosti a crunche ve své kaši:) Na zimním menu bývá tradičně teplá ovesná kaše a ta letošní je z vloček fermentovaných v jablečném moštu a se slaným karamel. Doplnili jsme ji vánoční perníkovou granolou s pistáciemi a skořicovými sušenkami.

Jedna snídaně je vždy taková trochu obědová. Tentokrát to vyhrála slaná vafle s trhaným masem, která nás bavila na letošní narozeninové street party. Kuřecí maso nakládáme do bbq omáčky, jejímž základem je domácí kečup. Volské oko, čedar, guacamole a dvě křupavé vafle k tom.

Snídaňovou čtveřici každý den doplňuje jeden spešl - za zmínku stojí určitě pumpkin spice toast (původně pracovní název, ale už jsme u něj zůstali) - dýňová pomazánka, slanina, nakládaný rakytník & míchaná vejce. Budou i sladké vafle s jablky a karamelem, grilled cheese s volským okem a čokoládové chilli v bagelu. Máte se na co těšit.
 

A návod, co si kdy dát? Ráno před pracovním dnem snídám ovesnou kaši a filtrovanou kávou, sobotní rande bych si začala french toastem a bbq vafli ideálně s druhým napůl. K tomu cappuccino od nejmilejších baristů, sklenku bublin a víkend může začít.

tak brzy na snídani, Dominika