Barista roku

už je to více než měsíc, co proběhl festival výběrové kávy, tedy Barista roku. jestli jste se tam byli podívat, pravděpodobně jsme se tam spolu potkali. pro pořádek si to shrneme. Hanku jste mohli vidět v semifinálové i finálové senzorické porotě hlavní soutěže Barista roku, Efi zase soutěžila v neděli na Brewers cupu a Marťa vystoupila v sobotní diskuzi o vzdělávání baristů. pokud jste některou z nás neměli možnost vidět nebo vás zajímá třeba ještě něco navíc, máme pro vás malé shrnutí našich dojmů. 

tak pojďme na to!

Efi, první rok jsi soutěžila, jaké máš pocity ze třetího místa?

bizarre! haha. jsem šťastná, že jsem skončila třetí, ale na druhou stranu jsem trochu conflicted.
i feel like my third place is not deserved.
a proto!! se příští rok přihlásím znovu se stejným kafíčkem (pokud bude), abych odvedla lepší práci a mohla si říct:
"this is the third place that i am satisfied with!"


Jak dlouho jsi se připravovala a co všechno tvoje příprava zahrnovala?

v lednu jsem si vybrala svoje soutěžní kafe. to jsem vařila sobě a holkám z jena jako personálku. rozhodovala jsem se jak to budu vařit, jestli zalívat všechny 3 filtry najednou a nebo postupně..

dva týdny před soutěží jsme se s hankou pustili do intenzivnější přípravy: vybraly vodu, zkusili různé recepty a zapracovaly na mojí prezentaci. potom jsem si pozvala holky z jena a svoje kamarády na takové “test runs” abych na základě jejich feedbacku doladila detaily. no! a potom už byl D-day.

součástí přípravy byl i personal coaching (tak tomu říkám já). vlastně výsledkem coachingu byla moje účast na soutěži. s marťou, naší hapiness mng, jsme od listopadu měly sezení a povídali si o tom, jak můžu zlepšit svoje vystupování před lidmi i mimo kavárenský provoz. dali jsme dohromady “mental exercises” které jsem měla uplatnit v situacích, které mě přiváděly do vnitřního neklidu a úzkosti, a abych se tomu postavila čelem:
rozhodla jsem se přihlásit na brewers cup! 

Hanči, co všechno obnáší taková příprava na porotcování baristy?

jako celá porota jsme se sešli den předtím na několika hodinovou kalibraci - což je hodně důležitá část - projít si pravidla, způsob, jakým hodnotit, formulovat názor a zkusit si to nanečisto. každý porotce je jiný, ale je to týmová práce a je potřeba, aby to dohromady fungovalo. hlavně pro nás nováčky, učit se od takových zkušených porotců je hodně inspirativní a dynamické.
pak je samotnou kapitolou senzorická kalibrace v den soutěže, kdy se nad konkrétními kávami musíme zkalibrovat na ten den, abychom hodnotili v rozmezí plus minus půl bodu, zapamatovali si to a drželi celý den.
já osobně se v rámci přípravy vždycky snažím si pro sebe popisovat espre / capu u nás a hledat slova, která vystihují, to co cítím, a která nejsou úplně basic :) to mě baví :)
ještě jsem se celý týden snažila fakt hodně a dobře jíst :)

jak si myslíš, že titul baristy roku koreluje s každodenní baristickou realitou?
je barista roku současně opravdu ten nejlepší?

ano i ne. myslím, že vyhrát vyžaduje hodně houževnatosti, zacílení svého tréninku a tým kolem sebe a trochu exhibionismu, hlavně v kategorii barista. a samozřejmě skvělí baristé mají k výhře větší předpoklad, takže je na čem stavět. ale ne každý skvělý barista je skvělý soutěžní barista a naopak. protože spíš než reflexe denní baristické práce, je to spíš soutěž na téma baristiky s danými pravidly. v kavárně jsou ta pravidla jiná a zákaznící hodnotí podle jiných kritérií jsou ve scoresheetu.
ale je to zábava, každý by si měl zkusit soutěžit, ať už v baristovi nebo jakékoli jiné soutěži, za mě je to skvělá příležitost se profesně posunout, a chvíli se koncentovat na jednu věc. ať už dopadne jakkoli.

Jak náročné je ‪za dva dny‬ vypít tolik kafíček a současně si u toho udržet objektivitu hodnocení?

myslím, že mám docela dobrou senzorickou pamět a že si dlouho pamatuju, takže množství kafíček je ok. zrovna na baristovi je pro mě náročné spíš střídání jednotlivých drinků - espre, capu a signaturů, z toho se udělá v žaludku docela mix  :D z čehož jsem se vzpamatovávala ještě pár dní, kdy moje jediné comfort jídlo byly těstoviny nebo pizza.

Marťo, jaká témata se objevila v diskuzi? A s kým jsi vůbec diskutovala?

společně se mnou tam byla Tereza Benešová z Doubleshotu a Eva Jeřábková z Costa coffee. takže jsme tam byli tři zástupkyně různě velkých podniků. diskuzi moderoval Petr Holata z Alchymisty, který do diskuze taky přispíval. témat se objevilo poměrně hodně a to od výběru zaměstnanců, zaškolování, motivaci a rozvoj až po celkovou koncepci vzdělávání. nevím, jak divácky, ale minimálně pro mě to bylo určitě zajímavé.

Měla jsi předem připravené odpovědi na otázky, které si předpokládala, že zazní z audience?

samozřejmě jsem si udělala nějakou přípravu, abych si ujasnila, co bych chtěla k jednotlivým tématům říct. nicméně na otázky se nikdy moc připravit nejde, protože dopředu nevíš, kdo všechno tam bude sedět a tedy, jakým směrem se debata bude ubírat. v tomto případě je třeba velký rozdíl mezi tím, na co budou ptát baristé a na co třeba majitelé kaváren. řekla bych, že určitě více jak polovina otázek, pro mě byla nepředvídatelná a to mě dost mile překvapilo, protože právě ta autenticita odpovědí dělá diskuzi zajímavou.

překvapilo mě třeba, že nejvíce otázek směřovalo k výběru zaměstnanců. za mě osobně by bylo zajímavější se více zastavit u rozvoje a vzdělávání. hodně to spolu samozřejmě souvisí, ale rozvoj lidí je podle mě něco na co se všeobecně v gastru docela zapomíná a věnuje se tomu málo prostoru. zejména pak pokud se bavíme o soft skills. přitom práce baristy je minimálně z poloviny o práci s lidmi a to ať už mluvíme o těch v týmu nebo o zákaznících.
každopádně mi přijde skvělý, že se o tohle téma lidi začínají víc a víc zajímat. takže jednoznačně víc takových diskuzí, je skvělý se vzájemně inspirovat a sdílet.

a to je za nás asi všechno. pokud vás bude něco zajímat, nebojte se nás za barem nebo u kafíčka na cokoliv zeptat nebo jen tak poklábosit.

tak zase za rok! 

jo a všem samozřejmě moc gratulujeme!

m.